Escola Decroly de Barcelona - Aprenem què és una dotzena

 

A Lola Anglada estem treballant la dotzena i hem anat al galliner de l’escola a buscar ous i hem omplert dues oueres de 6 ous.
Hem vist que en aquests ous no hi ha cap número imprès fet que hem aprofitat per parlar de l’alimentació de les gallines i el seu hàbitat.
Hem intentat fer paquets de dotze amb coses del nostre voltant, fins i tot, amb els nens i les nenes de la classe. Ha resultat que a la classe hi ha 10 nens i 11 nenes. Fet que hem aprofitat per fer càlcul, tot plantejant-nos les següents preguntes:
-Quants nens ens fan falta per arribar a fer un paquet de 12?
-Quantes nenes ens fan falta per arribar a fer un paquet de 12?
Al final hem decidit que havien de venir a la classe els dos professors de l’escola, en Daniel i en Francesc i per fer la dotzena de nenes amb la senyoreta Alba n’hi havia prou.
Hem descobert que la dotzena es pot descomposar de diferents maneres:
1 i 11 2 i 10 3 i 9 4 i 8 5 i 7 6 i 6 7 i 5 8 i 4 9 i 3 10 i 2 11 i 1 12 i 0
Parlant de les parts de l’ou ha sorgit el dubte de si la closca és dura o no. Fet que hem aprofitat per fer un experiment amb els ous.
Hem agafat un ou i l’hem enfonsat en oli, un altre en aigua i un tercer en vinagre.
Que haurà passat amb la closca?
El de l’oli s’ha conservat intacte, el del vinagre s’ha estovat i inclús botava com una pilota i el de l’aigua s’ha inflat una mica (es veien bombolles a l’aigua).
Hem anat a la cuina i hem cuinat els ous de diferents maneres: bullits, fregits, passats per aigua i en truita.
També hem fet màgia i hem aconseguit introduir un ou dur en una ampolla de col estret. Si voleu saber com ho hem fet podeu preguntar a qualsevol nen de la classe.
El dia que ens ha tocat truita per dinar hem anat a la cuina de l’escola a demanar les closques i les hem aprofitat per fer un treball:
Hem trencat les closques ben petites per fer un mosaic de closques d’ou i després ho hem pintat amb retoladors (cada tros d’un color). ens ha quedat molt maco!
Des d’aquell dia intentem fer paquets de 12 amb coses del nostre entorn (coses del pati, joguines, fruites, colors, etc...)
15 de juny 2015