Escola Decroly de Barcelona - El Blog

 

Anna Rubiés, mestra i pedagoga treballà a les escoles municipals de Barcelona entre el 1920 i 1940. Coneixia i treballava amb les idees de Piaget, Dotrens, Freinet, Bühler i, molt especialment, les de Montessori i Decroly. Fou la introductora del mètode global de l'aprenentatge de la lectura i l'escriptura a Catalunya. Fruit de la seva tasca d'investigació i divulgació de les idees i les experiències decrolyanes, va publicar diferents llibres com Lectura i escriptura global o El llenguatge i la lectura. (+)
Les classes

La nostre classe està al costat del nostre lledoner
Valérie Decordes va començar a treballar a l'escola Decroly de Brussel·les cap al 1920. Va col·laborar amb Mossèn Bosch a la fundació del Jardí d'infants de la nostra escola, compartint les seves experiències i donant conferències i orientacions als mestres. Enamorada del mètode, ha estat una de les persones que més ha escrit sobre aquesta metodologia. Entre les seves obres destaquem: Le Dr. Decroly et quelques uns de ses principes éducatifs, L'École Decroly de Barcelonne a 25 ans, Jardin d'Enfants: notes prises à l'École Decroly (+)
Les classes

(definir text)
Lola Anglada, escriptora i dibuixant , es dedicà a la narració i la il·lustració de contes infantils. La riquesa del seu vocabulari descriu històries plenes d'imaginació i fantasia, amor i respecte vers tots els seus personatges: nens, nenes, animals, plantes, flors... Col·laborà amb l'Escola en diferents ocasions i la va visitar diverses vegades. Va estar molt contenta quan va saber que posàvem el seu nom a la classe en què l'edat dels nens permet crear un món imaginatiu i fantàstic com el dels seus contes. D'aquests, en destaquem: Contes del paradís, Margarida, El més petit de tots i Contes d'argent. (+)
Les classes

Passeu i veureu les nostres classes de Primària
L'Aladern
L'edifici on s'ubica l'educació primària s'anomena Aladern, un dels arbres que podem trobar al jardí de l'escola.
Els noms de les classes corresponen als següents nivells educatius:
Les classes

(definir text)
Pau Vila (segle XX) pedagog i geògraf que fundà l'Escola Horaciana. Devem la divisió comarcal i territorial de Catalunya (1932 i 1938) a l'equip que ell va formar. Publicà una col·lecció de mapes escolars i diversos llibres de geografia. L'any 1976 rebé el Premi d'Honor de la llengua catalana (+)
Les classes
Adolphe Ferrière (segles XIX-XX) pedagog suís. Professor de l'Institut Jean Jacques Rousseau de Ginebra, va ser un gran promotor de les escoles actives. Insistí en l'activitat de l'esperit en els mètodes actius. Va escriure diferents obres de pedagogia, la principal de les quals fou L'École active (L'Escola Activa). (+)
Les classes
Sant Francesc d'Assís (segles XII-XIII) fou fundador de l'ordre dels franciscans. Fill d'un ric marxant italià, de jove es dedicà a les armes. Als 25 anys abandonà la casa dels pares i es reclogué en una ermita. Fou el primer que va representar el Pessebre en una cova. Cantava a les places, predicava als ocells i apaivagava el llop. (+)
Les classes

(definir text)
Salvador Millet (segle XX). Banquer i avi d'antics alumnes de l'escola, va col·laborar durant molts anys amb Mossèn Bosch en la gestió econòmica del centre. Se sorprenia en veure que els seus néts sempre venien contents a l'Escola. Quan va morir, en agraïment a la seva tasca, se li dedicà el nom d'una classe. (+)
Les classes

(definir text)
L'Ermitage és el nom de l'Escola Decroly de Brussel·les, fundada al començament del segle XX pel Dr. Ovide Decroly. L'escola es troba als afores de la ciutat, concretament a Uccle, al costat d'un bosc magnífic. La visiten nombrosos estudiants, mestres i pedagogs interessats a conèixer i desenvolupar el mètode del Dr. Decroly. (+)
Les classes

L'últim curs de la nostre estada a l'Escola, serà molt especial i emocionant
Josep Maria Bosch (segle XX), sacerdot i pedagog català, fou el fundador de l'Escola Decroly de Barcelona, que dirigí fins al curs 1999 –2000. Persona amb inquietud per la pedagogia i pel seu país, impartí classes de català a l'Escola durant molts anys, a més de participar en la preparació de mestres. (+)
Les classes