Escola Decroly de Barcelona - Com podem comprendre el pas del temps?

 

Per un infant de 7 anys la noció del temps és complicada i abstracta. Entendre que el passat no només és allò que vas fer de petit sinó també el que has fet fa 5 minuts, o bé pensar en un futur pròxim com demà, són conceptes complexes. És cert, doncs, que tot allò que no és tangible ens pot passar desapercebut en un món ple de paraules en el qual és impossible assimilar-les totes. Per aquest motiu, hem de poder acompanyar als alumnes en aquestes situacions i que ells mateixos puguin vivenciar i alhora familiaritzar-se amb els nous aprenentatges. A partir del calendari que han realitzat els nens i nenes de la classe de Ferrière, basat en la cadena anual Montessori, hem començat a donar resposta a la necessitat de comprendre i viure el pas del temps.
Durant aquests dies de gener l’hem anat construint i se’ns han anat generant dubtes que hem pogut resoldre. Fem el calendari de tot l’any o només els mesos que dura l’escola? Tots els mesos tenen el mateix nombre de dies? Quines són les dates importants que podem assenyalar? I si el color de les pinces el relacionem amb l’època de l’any? Però, sabem quan hi ha els canvis d’estació? En petits grups hem anat fent els diferents mesos i cadascun ha triat la seva manera per fer-ho. Hem comptat quants dies té el mes i, per tant, quantes pinces ens toca fer a cadascú depenent de les persones que formem el grup. També hem folrat les pinces amb cinta adhesiva per un costat, hem escrit els números i hem pensat en aquelles dates que no volem oblidar (les colònies, conferències, aniversaris...) i les hem anat posant, comptant abans els dies que queden per arribar.
Tot i que encara ens queden alguns mesos per fer i així donar per enllestit el nostre calendari, aquest ens ajuda a visualitzar la línia temporal. Cada dia que passa girem una pinça i d’aquesta manera no només donem importància i visibilitat a allò que ha de venir sinó també al temps que va passant i als records que tenim. Pensar en allò que hem fet, en el que fem i el que farem ens fa adonar-nos que mica en mica i tots junts anem compartint i, al mateix temps, ens anem fent grans plegats.

31 de gener 2018