Escola Decroly de Barcelona - Com una dolça observació ens porta a aprendre des de diferents vessants

 

A Pau Vila han treballat la xocolata. Tot va començar quan els nens i nenes van escollir fer el cartell per a la classe dels noms de cadascú, en forma de rajola de xocolata. Van començar a preguntar-se: quants tipus de xocolata hi ha?, totes són iguals?, d’on ve? què és el cacau?... En veure el seu interès se’ls va demanar que portessin llibres, informació, xocolata..., per poder treballar-ho a l’escola.

El primer dia vam mirar i observar tot allò que havíem portat: receptes, fotografies, llavors i llibres sobre el cacau (arbre, fruit, llavor, mapa, origen, procediment...) i alhora vam conèixer els diferents tipus de xocolata, les seves textures...

Un cop ens vam posar d’acord amb el que volíem aprendre de la xocolata, per grups petits vam treballar: el pes amb les diferents balances de l’escola, l’origen de la xocolata (arbre), el procediment (del fruit fins a la rajola) i activitats de comptatge de les llavors del cacau i ous de xocolata. Després vam posar en comú la informació als nostres companys/es.
Vam fer una sorpresa, el fruit del cacau. El vam observar per fora i vam parlar de la seva forma, és com una pilota de futbol americà; el vam pesar amb la balança de números i amb l’altra balança vàrem fer comparacions i vam construir la mesura amb sorra del pati; amb objectes i amb un fil, el vam obrir i vam poder veure la polpa i les llavors i ens va recordar la forma d’una canoa; també vam mesurar la seva llargada amb el pam. Finalment vam dibuixar-lo a mida real.
Una altra activitat va ser desfer la xocolata per poder fer piruletes al menjador, ja que hi tenim el microones i amb molta cura vam posar la xocolata desfeta a sobre d’un paper de forn i d’un pal. La vam posar a la nevera i la vam decorar, i passats uns dies ens la vam menjar i ens va encantar!
Durant les hores destinades a educació física els nens i nenes de Pau Vila han participat en grups de tres en diferents activitats motrius:
Amb aquestes activitats s’ha anat tractant la coordinació, l’equilibri, el llançament, la precisió, la resistència, l’estimulació dels sentits, etc. També han estat practicant el treball en equip, la relació amb l’altre, la comunicació, la col·laboració i tot per arribar a la prova final preparats i preparades per a superar el repte!

La prova final consistia en creuar un riu molt ample per arribar fins al con on obtindrien una recompensa que els hi donaria molta energia! Ara bé, hi havia un problema... aquest riu estava ple de cocodrils així que no podien passar caminant o nedant. Per això tenien unes roques especials (cercles) les quals podien utilitzar i moure per posar-s’hi a sobre i anar avançant sense que els cocodrils poguessin arribar! Amb només 3 roques calia que tothom del grup aconseguís arribar fins a l’altra banda del riu sense trepitjar l’aigua. Com ho podien fer?

Finalment tots els grups treballant cooperativament van aconseguir la seva recompensa! Una bosseta de Lacasitos de xocolata!
The children were really excited about their reward, so we decided to use it in the English class to learn colours and numbers! In groups of three, we opened our bags, counted the lacasitos and discovered that not all bags had the same amount!
Then we listened to the “what colour is it?” song and checked that we all had all the colours the song mentioned. We discovered that all bags were different and had to negotiate with other groups: Can I have a blue lacasito, please?
After that, we were ready to create! The children created houses, letters, an umbrella... had fun and spoke English! I made an umbrella with three yellow lacasitos, two blue lacasitos and four red lacasitos!
After working hard for an hour, we divided the lacasitos so that we all had the same amount and ate them!
3 de novembre 2017