Escola Decroly de Barcelona - “Decroly, 60 anys d’Escola activa”, una exposició itinerant

 

Com ja sabeu, al llarg d’aquest curs, l’exposició “Decroly, 60 anys d’Escola activa” ha començat la seva itinerància. Ha visitat diferents espais universitaris per tal de difondre el nostre mètode, donar a conèixer la nostra Escola i seguir constatant la vigència de les bases pedagògiques decrolyanes.
Ovidi Decroly no va escriure res sobre el seu mètode, ja que considerava que la pedagogia era quelcom que havia d’anar evolucionant amb el pas del temps, amb la transformació social i amb l’evolució de les persones. Els fonaments pedagògics són sòlids i es basen en tots els seus estudis científics sobre la psicologia infantil però no volia que el mètode esdevingués quelcom fix i estàtic.
A la nostra Escola, basem l’aprenentatge en l’acció i l’adquisició de coneixements a partir de l’experiència però sobretot a partir de la pròpia realitat. Aquesta manera de plantejar l’aprenentatge escolar ens fa únics, per això és important fer-ne difusió. Expliquem que aprendre de manera activa és possible tot posant d’exemple la nostra experiència com a Escola Decrolyana. Una Escola amb 60 anys d’història a Barcelona i més de 100 anys a Brussel·les amb l’Escola Ermitage. I això és el que hem anat a explicar als futurs mestres: la nostra realitat educativa.
Decroly és possible, ahir, avui i demà perquè parteix de la forma natural d’aprendre dels infants: “En educació res és definitiu, sempre hi ha l’experiència”, deia Decroly.
UVIC Ponència: “Parlem de Decroly” a la Universitat de Vic.
Laboratori de formació i recerca en Educació Infantil UVIC-UCC
Sala d’actes de l’Associació de Mestres Rosa Sensat (Barcelona) on hem tingut l’ocasió de dialogar sobre Decroly amb el pedagog francès Philippe Merieu
També hem compartit la prensentació de l’exposició amb les aportacions de Françoise Guillaume, exdirectora de l’Ermitage i directora del Centre d’estudis Decroly de Brussel·les
La Universitat de Barcelona ens ha acollit durant tres setmanes per presentar-nos als alumnes de l’assignatura de didàctica de la llengua (Grau d’infantil). Aquesta vegada hem posat el focus en l’aprenentatge global de la lectura i l’escriptura.
Parlem amb Montserrat Fons i Elisenda Giner de la vigència del mètode global.
A la UAB, presentem l’exposició a alumnes de Teories i Pràctiques Contemporànies en Educació, Grau d'Infantil.
Actualment l’Autònoma ens exposa al vestíbul de la Facultat de Ciències de l’Educació al llarg de tot el tercer trimestre.