Escola Decroly de Barcelona - El binomi fantàstic

 

Els i les alumnes de la classe de Ferrière, a la classe de teatre, hem estat jugant a crear binomis fantàstics, prenent com a exemple les històries esbojarrades de l’escriptor i mestre italià Gianni Rodari (1920-1980). Per a fer-ho ens hem distribuït en cinc grups de treball i hem donat a cada grup dues targetes, una de cada capsa sorpresa.
Les capses sorpreses son un recurs que ens acompanyaran al llarg de tot el curs. La primera conté imatges d’animals, la segona d’objectes i la tercera de paraules. Amb elles juguem a fer mímica, crear històries, inventar rodolins, fer descripcions, etc. Les utilitzem per iniciar les sessions i crear diverses dinàmiques que ens ajudin a potenciar la imaginació, improvisació, representació, creació, dramatització, vocalització, entonació, entre d’altres. Així doncs, cada grup gaudia de dos dibuixos, un dibuix d’un objecte i un dibuix d’un animal que, aparentment, no tenen cap tipus de relació entre ells.
Amb aquestes targetes, van haver d’inventar i construir una petita història que, posteriorment explicarien als companys. Per a fer-ho havien de seguir tres condicions: que el conte estigués estructurat amb un inici, nus i desenllaç, que totes les persones que configuren el grup n’expliquessin una part i que la història creada fos un binomi fantàstic.
Aquest tipus de dinàmica permet que els nens i nenes explorin i creïn de manera divertida, forçant situacions fictícies que els allunyi momentàniament dels patrons rígids, racionals i estàndards, per a donar pas a la imaginació i a la posada en joc de mons fantàstics. Alhora es tracta d’una activitat que requereix del treball cooperatiu per part de tots i totes, per una banda en el moment de crear les històries, ja que demana l’escolta de les opinions dels companys i companyes, així com de la solució de conflictes i disputes que puguin generar-se en el moment de creació. I, per altra banda, a l’hora de compartir les creacions amb tot el grup, ja que per a gaudir d’una estona divertida, és necessari l’escolta i el respecte cap als altres, tant cap a les seves idees, com de la seva posada en escena.
14 d'octubre 2015