Escola Decroly de Barcelona - El cargol d'Henri Matisse

 

A la classe de Valérie seguim treballant i coneixent el pintor del curs, Henri Martisse, i volem compartir com ho estem fent:
L’Andreu va portar el conte “El jardí de Matisse” i gràcies a aquest hem descobert una nova manera de fer art i crear sense pintures ni colors. Es tracta d’una tècnica, descoberta per en Matisse, en la que l’artista feia servir les tisores i diferents tipus de papers i textures com a eines del seu treball. Li agradava molt retallar formes variades que descobria en la natura i després les colocava i enganxava sobre una base tot fent una composició.
Feia servir colors vius i no calia que fossin els reals, tenia molta imaginació!
Ens ha agradat molt que en Matisse busqués una alternativa per seguir creant encara que no pogués estar dret per pintar. Això ens ha fet adonar que si ens agrada molt fer una cosa, i ens sorgeix algun impediment, ens hem d’esforçar per continuar endavant.
Ens ha agradat molt l’obra “El cargol” que representa la natura, les formes i els colors vius dels que en Matisse gaudia:
PINTURA AMB TISSORES: El cargol
Vam introduir l’obra aprofitant que un matí, en fer la rotllana, els hi va sortir com una mena d’espiral:
Vam passejar per dins, per damunt de les cadires i vam estar proposant diferents maneres de fer espirals. Després, vam fer una espiral amb ceres al terra de la classe i després la vam fer amb diferents materials de la classe.
Un cop acabada l’espiral vam caminar per dins experimentant la sensació de la rodoneta que es va fent cada cop més gran o més petita.
Podem omplir els espais que queden al mig? Com?
Els infants se n’adonen que ells poden representar i formar part del quadre de Matisse i segons la roba que porten s’identifiquen amb una part de l’obra.
Fan el dibuix i després ocupen el seu lloc fixant-se en la situació espacial.
I si fem el quadre amb paper i colors vius?
Juntament amb els nens de Lola Anglada vam fer l’espiral amb papers de colors tot retallant les diferents formes:
Al pati també podem fer espirals i amb volum: Sembla un castell!
Senyoreta hi ha joguines al pati que tenen els mateixos colors que les figures de Matisse, ho intentem fer?
Provem de fer espirals amb la taula de llum. Pintem sucre amb colors vius i deixem lliscar els dits sobre la superfície, és molt fàcil i a més podem repetir moltes vegades.
És tota una vivència sensorial que ens agrada molt i ens proporciona unes sensacions molt agradables!

21 de març 2018