Escola Decroly de Barcelona - El Paco

 

Els nens i les nenes d’Anna Rubiés hem observat un gos, el Paco. I per fer aquesta observació hem tingut el plaer de tenir amb nosaltres a la Marta, la seva mestressa, la mare del Pol i la Júlia.
Ens ha explicat què els gossos es diferencien per la seva raça i que a la del seu gos li diuen “salsitxa” perquè tenen el cos allargat i són menuts.

El Paco
L’hem mirat amb molta atenció i hem vist que té pel i hem anomenat altres animals de pèl: el conill i el gat entre d’altres.
També hem observat que el seu cos té tres parts: el cap, el cos i la cua.
En el cap trobem que té dues orelles caigudes però molt importants per escoltar qualsevol soroll; dos ulls amb unes pestanyes molt llargues per tal de protegir-los i un morro allargat amb una boca amb moltes dents per tallar el menjar perquè no poden fer servir un ganivet .
En el cos hem comptat quatre potes com les nostres cadires, les taules de la classe i com alguns animals: el cavall, el gat, la zebra,etc…i l'hem imitat procurant no tocar amb la panxa al terra, tot i que té les potes tan curtes que sembla que realment si que li toqui a terra. Al llom té ossos com nosaltres i ens hem tocat l’esquena els uns als altres i ens hem adonat que nosaltres tenim la columna de peu i el gos estirada. La Marta l’ha estirat al terra i li ha agafat la pota per ensenyar-nos les ungles i els coixinets que li serveixen per no fer-se mal si trepitjar pedres o punxes. En aquest moment ens hem adonat que això és el que fan les soles de les nostres sabates, protegir-nos els peus. Cadascun té una sola diferent i ha sortit el concepte “petjada” i per la tarda hem fet moltes petjades en el sorral del pati.

Li hem vist els testicles i els nens han dit que era “nen”. Moment que hem aprofitat per comptar quants nens tenim a la nostra classe.
L'última part és la cua que és llarga i la mou de costat a costat quan es posa content .
Li hem fet un joc tot amagant un tros de fuet per la classe i ell l’ha trobat enseguida. Li ha agradat moltíssim. Moment que ha aprofitat la Marta per explicar-nos què mengen els gossos i què no els hi podem donar. Hem comparat amb la nostra alimentació i hem verbalitzat quantes vegades les persones mengem al dia.
També hem parlat de que els gossos normalment estan a les nostres cases com animals que ens fan companyia i que els ensenyem a comportar-se i a jugar però també n’hi han que ajuden als pastors amb els ramats, els que ajuden a les persones cegues a anar pel carrer i els que ajuden als bombers a rescatar persones entre d’altres. Alguns nens han dit altres animals que viuen entre nosaltres com els gats, els ocells, els hàmsters,etc…
Per acabar ens hem acomiadat del Paco i la Marta i hem fet un dibuix molt maco!!!
27 de febrer 2013