Escola Decroly de Barcelona - Els alumnes de S. Millet hem engegat el curs amb ganes

 

Preparem les llibretes, eina bàsica per a construir el nostre coneixement. Les llibretes ens serveixen al llarg del curs per anar concretant el que anem observant i els nostres aprenentatges, ens centren en el més important de cara a estudiar pels exàmens ja que són els nostres llibres de text.
Despertem els cinc sentits a través de treball manual i artístic. En aquesta ocasió, servint-nos de la tècnica del “decopatch” hem creat amb cartró, tovallons i revistes, les lletres del nostre centre d’interès: l’alimentació. A partir d’aquest anirem teixint els nous aprenentatges.
Què sabem? Després de les llargues vacances d’estiu, cal fer memòria i veure on estem per seguir construint coneixement, per poder reprendre el camí allà on ens vam quedar. A partir d’aquí ens posem a treballar de manera engrescadora i motivadora per poder relacionar allò que sabem amb els nous aprenentatges.
Consensuem una normativa de classe i d’escola per a facilitar i garantir una bona convivència escolar. Establim unes normes respecte les relacions interpersonals, els materials i els espais de l’escola. És bàsic saber comportar-se correctament i aprendre a conviure amb els altres.
El treball en equip ens ajuda a compartir els nostres coneixements i experiències amb els companys, per tant, aprenem a explicar als altres les idees que tenim al cap. Fomenta la consideració de diferents punts de vista, la discussió argumentada, el saber escoltar les aportacions dels altres i a treure’n conclusions plegats.
Escoltar als experts en temes concrets ens ajuda a valorar la formació, l’experiència i el coneixement. Convidem a una nutricionista especialista en nutrició esportiva i màrqueting nutricional i li exposem en grup les nostres conclusions, fem un feedback i treballem plegats per endreçar els conceptes treballats a classe.
Apliquem el mètode científic: convertim la piràmide dels aliments en quelcom més proper a nosaltres. Treballem el que mengem en un àpat i veiem les proporcions d’aliments i de nutrients que el nostre organisme necessita cada dia. Analitzem des d’una perspectiva científica, i no de preferència personal, el menú de l’escola.
A través del joc analitzem la realitat que ens envolta i prenem consciència del que mengem diàriament. Observem les etiquetes dels productes que consumim habitualment i posem atenció en la informació que ens aporten les etiquetes mirant la lletra petita i els valors nutricionals, fomentant el sentit crític.
L’observació directa posa al nen en contacte amb la realitat. L’associació d’idees ens permet deduir els nous coneixements i relacionar-los amb els coneixements previs. Observem diferents cranis d’animals, posant especial atenció en les denticions i les òrbites oculars per deduir a quin tipus d’animal pertany, com era i el què menjava.
Dibuixem al natural. Observem la boca i totes les seves parts, fem el nostre propi dibuix a partir de la realitat observada, fugint de models estandarditzats. Considerem la mida real, les formes, els colors, els detalls, etc. per plasmar la realitat a les nostres llibretes.
Ens divertim aprenent, deixem volar la imaginació i l'espontaneïtat fent una recreació de la vida dels animals a qui pertanyien els cranis: presa i depredador o herbívor i carnívor.
Cadascú de nosaltres forma part d’un tot. Tots som diferents, però alhora som tots iguals i procurem aportar el millor de nosaltres als altres. Ens servim de les nostres aptituds per enriquir al grup i superem les nostres dificultats amb esforç i l’ajut dels altres. Elaborem cartells i plafons dels temes treballats, com si es tractés d’un trencaclosques, on cadascú fa una peça que resulta imprescindible pel conjunt. La col·laboració per part de tots, posa en evidència que ens complementem, i que tots junts sumem.
Capacitat de síntesi. Aprenem a resumir i a fer esquemes. Analitzem els temes treballats per poder destacar allò que és important i essencial, les paraules clau. Elaborem els nostres primers quadres del centre d'interès, que són els cartells que aniran vestint la nostra a classe al llarg del curs.
Principi de globalització, tot el que ens envolta i treballem ho relacionem amb diferents àrees d’aprenentatge. La nostra primera sortida ha estat a la riera d’Arbúcies i allà hem observat, tocat i sentit la vegetació, l’aigua, el paisatge, les pedres, el sòl, els animals que hi viuen, els colors de la tardor, etc.
Deixem volar la imaginació i la creativitat. Les festes tradicionals i el pas de les estacions ens serveixen per plasmar les nostres millors creacions i composicions.
Celebrem la castanyada amb danses, poemes, panellets i castanyes. La cultura del nostre país ens serveix per prendre consciència de les nostres costums i tradicions.
Ja hem començat a fer les conferències. No només aprenem dels mestres, sinó que som capaços de preparar un tema i exposar-lo a la resta de la classe per compartir els coneixements que sabem i hem après. Treballem la capacitat de comunicar-nos, l'expressió oral i responem les preguntes que ens plantegen els companys. Aprenem a ser crítics a l'hora de valorar les conferències dels companys i fer aportacions constructives que ens ajudin a millorar.
Assemblees, equips i càrrecs. Les assemblees ens serveixen per prendre consciència del que passa al dia a dia a l'escola, del treball de convivència que fem i prendre decisions per millorar-ho, si cal. Argumentem i debatem sobre diferents temes col·lectius que formen part de la nostra vida a l’escola. Aprenem el que és el treball en equip a través dels càrrecs, els equips i els capitans. Els alumnes de 4rt assisteixen a les assemblees i hi participen activament.
L’hort de l’escola ens posa en contacte directe amb la natura, ens ajuda a fomentar l’adquisició de valors i la preocupació pel medi ambient. D’altra banda i degut al nostre centre d’interès, ens permet conèixer i aprendre de primera ma els productes, les eines i les tècniques del treball agrícola. De moment, ja hem plantat alls i hem sembrat pèsols.
Celebrem els aniversaris i creixem junts, som una gran família. Cada dia fem un pas endavant que ens fa més grans.

23 de novembre 2015