Escola Decroly de Barcelona - Els pulmons de xai

 

La Gala aquest cop ens ha impressionat amb la seva sorpresa! Ens ha portat uns pulmons de xai que va comprar a la carnisseria. Només amb l’olor ja ens hem fet una idea de que seria alguna cosa molt singular.

El primer que hem fet és observar el paquet i intentar imaginar què podria haver-hi a dins segons la forma, el pes, l’olor, i el tacte. Després, mitjançant totes les preguntes que li han anat fent a la Gala, han aconseguit formular una sèrie d’hipòtesis.

A través de les preguntes sabem que:

- És d’un animal, però no l’animal i que per tant no té vida
- És un animal de terra
- L’animal té pèl
- És llefiscós
- Ho ha comprat a la carnisseria
- És de color carn
- Serveix per respirar.

Ja tenim gairebé tota la informació necessària per descobrir què és... i tot i que la resposta està al cap de la major part dels nens, els hi costa imaginar que hi pugui haver uns pulmons de xai dins el paquet.
Obrim el paquet. La motivació s’intensifica al moment de veure els pulmons i sentir l’olor.

Podem distingir el pulmó dret i esquerra, la tràquea i el cor, que descobrim que està a la part esquerra i molt a prop del pulmó... Ràpidament intentem buscar en cadascú de nosaltres els pulmons, el cor i ens resseguim la tràquea amb el dit.
Resseguim el recorregut que fa l’aire des de que entra per la boca i veiem que la panxa se’ns infla… perquè? Perquè els pulmons s’inflen!!!! Com ho podríem veure això amb els del xai? Agafem un full de paper, construïm una canya, la introduïm per la tràquea i en quan l’Arjuna i la Gala bufen veiem com de sobte els pulmons creixen i s’inflen!!!!
Ha estat una sorpresa d’allò més interessant.

27 de febrer 2013