Escola Decroly de Barcelona - Emocionari

 

Els nens i nenes de Valérie Decordes som uns especialistes en les emocions, ningú ens guanya fent ganyotes!
El dimarts dia 10 de maig, vam estar jugant amb les emocions. Un joc que ens va permetre identificar, reconèixer i representar emocions positives i negatives com l’alegria, l’amor, la sorpresa, la tristesa, el fastig, la por, la gelosia, l’enveja, l’odi, la vergonya, etc. Una dinàmica que ens va permetre treballar la comunicació entre nosaltres, el treball cooperatiu, l’expressió emocional i, per descomptat, la creativitat dramàtica.
L’activitat constava de quatre fases. A la primera fase les emocions estan representades amb cares que expressen diverses emocions, vorejades amb un color identificador. A cada nen i cada nena se li va repartir una meitat i va haver de desplaçar-se per l’aula, ensenyant als seus companys el tros de cara que tenia. Cada infant va tractar de buscar a aquell company o companya que tenia la seva mateixa parella per ajuntar-la.
Un cop trobades totes les parelles, cadascun va identificar l’emoció que s’hi expressava a la seva targeta. En una segona fase, les parelles, per torns, van sortir al mig de la rotllana per a representar l’emoció que els havia tocat, la resta de companys i companyes van haver d’endevinar de quina emoció es tractava. Per a fer-ho van poder emprar la gesticulació facial i corporal, les onomatopeies i també la dramatització d’alguna petita escena que els permetés comunicar amb major claredat aquella emoció.
Quan totes les parelles van haver representat l’emoció, vam fer un petit tancament, tercera fase, sobre diversos aspectes relacionats amb la dinàmica: els havia resultat fàcil o difícil trobar a la seva parella? Els havia resultat divertit el joc? Coneixien les emocions expressades pels companys i companyes? Què els provocava cada emoció? Què podem fer quan sentim una emoció o una altra? Què fem per deixar de sentir-nos malament quan tenim aquella emoció?
Finalment, abans de dinar, cadascun dels nens i nenes va compartir amb la resta del grup una nova ganyota per crear el nostre propi “emocionari”!!!

11 de maig 2016