Escola Decroly de Barcelona - Espais i mètode

 

"Espais i mètode" forma part d’una iniciativa per crear nous espais d'aprenentatge dins i fora de les aules i que té a veure amb l’espai arquitectònic escolar. Com deia Ovide Decroly, l'observació es pot donar a qualsevol lloc i en qualsevol moment.
Les nostres aules mai han estat estàtiques, sinó que canvien tot sovint per afavorir l'activitat que es duu a terme: rotllanes, petits grups, parelles, treball a les taules, al terra, al passadís, a l’escala... Pretenem així que els nens i nenes prenguin consciència de l'espai que els envolta i que se'l facin seu, aprofitant tots els recursos dels quals disposen.
Amb la implementació del projecte "Espais i mètode", es busca afavorir l'aprenentatge de l'alumne, el treball en equip o la concentració. Per això, el mobiliari de les aules està pensat per afavorir els canvis en l’espai segons la necessitat que sorgeixi al llarg de les classes. D’aquesta manera, una mateixa activitat hi haurà qui la fa assegut a taula o qui prefereix agafar un coixí i fer-la al terra.
Aquest és un procés que requereix certa maduresa, autoconeixement i consciència de l’aprenentatge, cosa que porta als infants a ser més eficients i autocrítics a l’hora de treballar en un espai o amb un grup de companys/es.

7 de novembre 2019