Escola Decroly de Barcelona - Experiment: la digestió

 

Els nens i nenes de S.Millet volien saber què passa amb l’aliment quan mengem i per què els excrements no són com el menjar que ens posem a la boca. Davant d’aquesta inquietud hem construït una espècie d’aparell digestiu per observar el camí que fa el menjar des de que entra per la boca fins que surt per l’anus.

Com ho hem fet?

El primer que hem fet és aconseguir aliment ja que sinó no hi ha digestió. Hem agafat trossos dels nostres esmorzars i els hem posat dins d’un morter com si fos la boca. Després ho hem aixafat amb la mà de morter com ho farien les dents per triturar i mastegar l’aliment i ho hem barrejat amb aigua com si fos la saliva de la nostra boca.
Els aliments barrejats els hem passat per un embut, com passa l'aliment per l'esòfag. Després quan empassem, va a parar a l'estómac. Llavors l'hem barrejat amb vinagre, com passa en el nostre estómac amb els sucs gàstrics.
Hem utilitzat un mitjó i hem posat l'aliment a dins, simulant els intestins. En aquesta part del procés hem pogut observar com la massa sòlida s'ha quedat dins del mitjó (intestins) i ha filtrat els nutrients, un suc que hem deixat caure en un pot. Aquest pot simbolitza el nostre organisme que absorbeix els nutrients per repartir-los a tot el cos.
A continuació hem posat el mitjó dins d’una mitja molt llarga com ho és l’intestí prim i hem anat prement la massa sòlida fins a l’altre extrem. Hem observat que els residus no digerits de l’aliment és el que el nostre cos expulsa per l’anus, i aquesta massa es diu femta.
Finalment hem dibuixat el recorregut que fan els aliments pel nostre aparell digestiu inventat i hem escrit un text per explicar el procés de transformació dels aliments des de que els mengem fins que els expulsem per l’anus, és a dir, un text sobre la digestió.
Ha estat un experiment interessant, que ens ha permès aprendre com treballa el nostre organisme pel que fa a l'alimentació.
10 d'octubre 2016