Escola Decroly de Barcelona - Experimentació amb pinzells naturals

 

Els dijous a la tarda, els nens i nenes d’Anna Rubiés, realitzen les sessions d’experimentació. Per tal de dur-les a terme, hi ha una preparació prèvia de l’espai i també una elecció de materials molt concreta, amb l’objectiu de facilitar el joc i la recerca. Això permet que l’infant es trobi immers en una activitat que convida a observar, explorar, interaccionar, actuar, comparar i comunicar.

Concretament, el passat dijous 24 d’octubre, vam realitzar la sessió d’experimentació al jardí de l’Escola. Vam poder crear un ambient acollidor, tranquil i en sintonia amb els elements naturals de l’entorn. Per una banda, vam substituir les taules per cavallets i els pinzells de crin per naturals, fets amb diferents fulles. D’altra banda, vam realitzar una proposta a terra amb un llarg paper blanc acompanyat d’una caixa plena de plomes lligades a cordills de diferents mides i també altres pinzells.
Per realitzar les dues activitats vam utilitzar els colors vinculats a l’època de l’any en la que ens trobem (marró, vermell, verd i grog) per fer les seves pròpies creacions artístiques.
A priori són dues activitats molt semblants, però amb intencions diferents. Amb la primera, es vol establir un únic diàleg entre l’infant i el material, on la disposició de l’espai provoca l’acció individual. Deixar el temps necessari és primordial perquè pugui descobrir per ell mateix allò que té al seu davant i connectar amb un material senzill però ple de possibilitats: tocant-lo, manipulant-lo i observant amb detall el rastre que deixa en el paper, depenent de la textura, els moviments provocats per les seves mans i la barreja de colors que sorgeix. En canvi, amb la segona, es vol aconseguir un diàleg entre els infants, compartint les seves descobertes i creant processos creatius conjunts a partir del joc i l’experimentació més esporàdica.
Va ser una estona molt agradable on els petits grans artistes d’Anna Rubiés van gaudir plenament del procés realitzat!
30 de novembre 2016