Escola Decroly de Barcelona - Fem reptes matemàtics!

 

Tornant de les vacances de Nadal trobem una sorpresa a la classe. Sembla que és un balança, però ja hem vist i hem experimentat amb aquest instrument de mesura en d’altres ocasions i el trobem força diferent. Per què hi ha els números del 1 al 10? L’Anna ens explica que es tracta d’una balança que ens ajudarà a descobrir diferents operacions. Comencem fent sumes i veiem que si en un costat posem els dos nombres que volem sumar i en l’altre el resultat, la balança s’iguala. Després pensem en un nombre, tenim el repte d’aconseguir aquest nombre posant xifres diferents en un costat i l’altre. Per exemple, el 6 el podem fer amb l'1 i el 5, però també amb el 2 i el 4. La balança torna a igualar-se!
I multiplicacions també es poden fer? Pregunta algú de nosaltres a l’estona de conversa. Algú sap què vol dir multiplicar? ens pregunta l’Anna. Alguns contesten, multiplicar és sumar moltes vegades, oi?

Al llarg de la setmana es provoquen situacions on estigui present el “sumar moltes vegades”:

El Pedro és l’encarregat de portar les notícies durant 15 dies. En una ocasió ens porta “La Contra” de La Vanguardia que diu: “Propongo 8 abrazos de 6 segundos por día”. Qui vol s’aixeca i segueix la seva proposta. Hem d’anar a buscar a 8 persones i abraçar a cadascuna durant 6 segons. Aquesta activitat porta a pensar quantes vegades hem abraçat i quanta estona hem estat fent-ho.
D’altra banda la Dido ens porta una caseta de nines que ha fet ella mateixa. Si a cada habitació hi ha dos mobles i en tota la casa hi ha 4 habitacions, quants mobles hi ha en total? Sense apuntar-ho enlloc pensem la solució, fent càlcul mental. Si ho fem multiplicant no sabrem la solució abans?

Amb aquesta pregunta es creen reptes a l’aula que es basen en diferents propostes amb material molt divers per anar experimentant amb la multiplicació. Comencem sumant el 2, una vegada, dues vegades, tres vegades... fins que aconseguim escriure tota la taula del 2! I després investiguem amb d’altres números...
Amb aquests reptes els nens i nenes de Ferrière no només gaudeixen assimilant nous aprenentatges sinó que van incorporant noves nocions matemàtiques bàsiques i necessàries pel seu dia a dia, sense adonar-se. Passant pels diferents grups i posant atenció als diferents diàlegs que sorgeixen es deixa entreveure com alguns ja han assimilat la propietat commutativa i també han anat trobant diferents patrons que els ajudaran en un futur a memoritzar millor les taules.
21 de gener 2018