Escola Decroly de Barcelona - Fem sorpreses: petxines!

 

El dijous és un dia molt especial pels nens i nenes d’Anna Rubiés. És el dia de la descoberta, de posar en joc tots els sentits, de centrar l’atenció i gaudir de les petites coses. És el dia de les sorpreses!
Avui hem fet una sorpresa amb els ulls tapats amb un mocador, aquest ens permet treballar amb més profunditat d’altres sentits com l’oïda, el gust, el tacte i l’olfacte. Tot fent la verbalització de la descoberta sensorial: és dur, fa soroll, hi ha moltes coses, no fa bona olor, no pesa, etc.
Tot seguit, treballem el fer preguntes elaborades sense dir el que és. Es tracta d’un moment molt engrescador tant pel company que ha portat la sorpresa, com per la resta dels nens i nenes. Un joc d’endevinalles on, a base de preguntes, els infants tracten d’esbrinar i aproximar-se a l’objecte a descobrir: “es menja?”, “serveix per jugar?”, “surt d’una planta?”, “és un animal?”.
Descobrim que són petxines! N’hi ha moltes, de diverses formes, mides i textures. Aprofitem per treballar la noció de classificació. Cada nen i nena n’agafa una, l’observa, la toca i tracta de dir-ne una qualitat. Així és com acabem treballant les següents nocions: fi, rugós, suau i aspre. També provem de classificar-les més enllà de la mida (petites, mitjanes i grans) i de la seva forma (rodones i allargades), aquesta vegada també ens fixem en que n’hi ha de ratllades.
Finalment, aprofitant la idea de classificar segons la qualitat dels objectes, ens posem per parelles i classifiquem tot tipus de petxines segons aquestes siguin: punxegudes, allargades, ratllades, llises, petites, etc. Integrant, així, una mica més les noves nocions descobertes.
Tota una aventura que comença amb un paquet tancat, amb un objecte per descobrir, un misteri a resoldre. Un procés de descoberta centrat en la curiositat espontània del propi infant.
15 de febrer 2017