Escola Decroly de Barcelona - Fem tallers per la Castanyada

 

Aquest any a l'Aladern vam celebrar La Castanyada amb la participació de tots els alumnes, des de Pau Vila i fins a Mossèn Bosch, als diferents tallers organitzats. Va ser una tarda on petits i grans vam gaudir fent projectes conjuntament i on la creativitat, l'art i també l'espontaneïtat van ser protagonistes.

La diversitat de propostes va generar molt interès entre els alumnes i van ser ells mateixos els que van triar quin taller volien realitzar.


1. L'art efímer: consistia en construir un mandala amb elements naturals de la tardor. Els nens i nenes participants es van organitzar en quatre grups de manera que cada grup estigués constituït al menys per un nen o nena de cada curs. A l'hora de construir el mandala prèviament vam decidir que calia tenir en compte tres qüestions: que fos simètric, que seguís un ordre o una seriació i que era preferible començar a construir del centre cap a l'exterior. La construcció d'aquest mandala es va realitzar cooperativament on cadascú dels i les components va aportar una idea. Abans de construir el mandala sobre el terreny van dibuixar sobre un paper el seu disseny i una vegada tothom va estar d'acord i es va comprovar que les qüestions pactades es complien van passar a construir-lo sobre el terreny dibuixant si va caldre un esbós amb guix. Per finalitzar el taller van creure que seria una bona idea construir un mandala conjunt! Així que cada grup va escollir una idea del seu mandala i la va traslladar al col·lectiu construint així un únic mandala que representés la feina de tots els nens i nenes que van participar del taller.
2. Olors, textures i cortines de fulles: i si gaudim de la natura també a dins de l'escola? Amb la realització de dos tallers diferents on els elements de la tardor van estar molt presents, els nens i nenes van dur a terme projectes més individuals. Què podem fer amb totes aquestes fulles que hem trobat a terra? Vam proposar ambientar l'entrada de l'escola per tal relacionar el dins i el fora i fer un racó bonic i acollidor, a la vista de tothom. Així doncs, vam decorar fulles de tot tipus i les vam penjar com si fos una cortina. Però, com podem guardar i al mateix temps gaudir d'aquelles olors que estan presents per aquestes dates? Es van cosir i confeccionar bosses de tela i es van omplir de plantes aromàtiques, fruits d'eucaliptus... per tal de poder tenir a diferents racons de l'escola!
3. Cerca d'endevinalles, rodolins i dites: en el taller literari els nens i nenes es van distribuir per parelles i van buscar mitjançant les noves tecnologies un seguit de dites, endevinalles i rodolins relacionats tant amb la festa de La Castanyada com amb l'estació de la tardor. Un cop triats i impresos, els van decorar i els van incloure a les cortines d'elements naturals.
4. L'art de Matisse: ens va inspirar per crear i desenvolupar formes d'expressió. Després d'observar dos paisatges de la seva època fauvista i veure que els protagonistes eren les formes, però també el color i les zones de llum i foscor interpretades amb molta llibertat, els alumnes es van organitzar en dos grups per pintar dos paisatges de tardor en gran format sobre paper. Tots s'hi van posar de valent. L'aula de plàstica es va convertir en un laboratori ben actiu amb tantes mans fent barreges de colors. Qui no composava i dibuixava formes, estava pintant o preparant el següent pas.
5. Versionem el conte de "La Castanyera": a partir de la representació del conte per part de dos mestres de l'escola, els alumnes es van distribuir en diferents grups i havien de construir noves històries partint de l'original. Deprés d'un temps on calia molta organització, creació de personatges i imaginació per tal d'inventar el relat es van voler compartir les dramatitzacions amb la resta del grup.

16 de novembre 2017