Escola Decroly de Barcelona - Hem fet tovots com els feien els Íbers

 

Fa uns dies vam observar l’edifici de l’escola i vam veure que és una torre antiga amb jardí. Tot i que és vella ens sembla molt elegant i pensem que la gent que hi vivia era rica. Hem vist que té moltes finestres de formes diferents fetes de fusta i vidre. Les parets són de ciment amb alguna decoració i la teulada està feta de teules i és una mica inclinada.
Les cases del voltant també són molt senyorials perquè antigament Sant Gervasi era un lloc d’estiueig. Durant l’any la gent vivia a l’Eixample i a l’estiu pujaven al barri per estar a la fresca.

L'escola dibuixada per la Mila
A la classe Sant Francesc estem treballant la protecció contra les intempèries al llarg de la Història. Hem après que 2500 anys enrera els primers homes sedentaris que van instal•lar-se a Catalunya van ser els Íbers. Els Íbers van començar a construir poblats amb cases fetes de tovots (maons), palla i fusta. De fet, ells van ser els pioners dels tovots i del ciment, un material que actualment els paletes han perfeccionat amb l’ajut de màquines i minerals com ara la calcita.
Hem decidit posar-nos a la pell dels Íbers i provar de fer tovots com es feien a l’època antiga.

Per fer els tovots hem utilitzat sorra, argila, palla i aigua. Hem barrejat els materials dins d’un recipient gran en aquestes proporcions: la mateixa quantitat de sorra, argila i palla. Tot seguit hem afegit una petita quantitat d’aigua i hem amassat amb les mans quan es tractava d’un tovot petit i hem après que també es pot amassar amb els peus per fer molts tovots. Amb l’ajut d’un motlle de fusta rectangular hem abocat la massa obtinguda i els hem deixat assecar durant uns dies a l’aire lliure. I ja està, així hem conseguit un tovot ben resistent per aixecar parets!

24 de febrer 2013