Escola Decroly de Barcelona - Hem fet una palma

 

El diumenge de Rams recordem l’arribada de Jesús a la ciutat de Jerusalem on el poble el va rebre tot saludant-lo amb les palmes. Per això, la classe Sant Francesc ha après a fer palmes.
Antigament, existia la professió de palmista i avui dia encara hi ha certs artesans que s’hi dediquen. La senyora Antònia Bassart i Vallès va venir a ensenyar-nos l’art que ha heretat del seu avi. Ens va explicar que el seu avi Vicenç Vallès era un gran palmista ja que feia palmes en forma de Sagrada Família i la nau Santa Maria de Cristòfol Colom entre altres que eren autèntiques obres d’art.
Per fer una palma necessitem un palmó molt llarg i tractat amb lleixiu i sofre per tal que quedi de color groc ja que el seu color original és el verd. Un cop tenim el palmó, arrenquem les fulles del palmó i n’agafem cinc. Amb l’ajut d’una agulla gruixuda lliguem les cinc fulles ben fort. Les fulles del palmó són dobles, per això deixem la fulla del mig sencera de manera que en quedin dues a cada banda. Aleshores, amb l’ungla obrim pel mig les quatre fulles de manera que n’obtenim vuit que repartim quatre per banda. A partir d’ara ja tenim l’esquelet a punt per trenar la palma.
Un cop trenada la palma la podem decorar amb flors, galants o cucs fets amb les palmes més petites. Per acabar, cal conservar la palma dins d’una bossa de plàstic i en una cambra ben fosca i humida per tal que no s’assequi.
Aquesta experiència va ser molt divertida i engrescadora. Us animem a elaborar la vostra pròpia palma, perquè és una activitat que us sorprendrà!
23 de maig 2013