Escola Decroly de Barcelona - Jugar és sinònim de viure

 

JOC. Segons el diccionari: “acció de jugar”. JOC. En paraules de Decroly, “jugar és sinònim de viure, quan es tracta de l’infant. La joia que té quan juga és prova evident que li cal jugar.
Els aprenentatges que aporta el joc espontani de l’infant, son il·limitats. I és que jugant poden descobrir les relacions entre objectes, materials i situacions basant-se en l’experiència directa; així com també les possibilitats i límits del seu cos. El joc els permet aprendre amb tot el cos, gaudir fent les coses per ells mateixos i posar a prova totes les seves habilitats. Alhora, els convida a crear amb els materials, a imaginar escenaris i compartir-los amb persones pròximes, desenvolupant també, la capacitat de reconèixer les pròpies emocions i les dels altres, que els portarà, així, a tenir un alt grau de coneixement de sí mateixos.
És per això que volem compartir moments de joc amb vosaltres, aquí en teniu un petit tast.
Com deia Decroly, “l’escola s’ha d’adaptar a l’infant. La seva primera tasca és observar-lo” i quin millor moment que en el seu joc lliure i espontani. Perquè aquesta paraula de tres lletres està plena de significats: J (joia, joguina, jardí, jo, jaure, ajuntar-se) O (observar, objecte, ocupar, ocultar, onomatopeia, obstacle, oferir, objectiu, obrir) C (cos, comunicació, conte, compartir, construcció, cabana, cavallet, càlcul).
7 de febrer 2018