Escola Decroly de Barcelona - L’alimentació a l’escola

 

L’alimentació durant la infància juga un paper clau en el desenvolupament físic i mental del nen. És imprescindible doncs facilitar-los els nutrients adequats i en la quantitat suficient per tal d’ optimar el seu creixement.

Més enllà de l’objectiu merament nutritiu, l’acte de menjar engloba altres valors que no es poden deixar de banda: el plaer que comporta, la relació amb l’estat d’ànim, la socialització, la higiene... que condueixen a un comportament alimentari determinat. L’escola representa doncs una guia en l’adquisició de bons hàbits alimentaris.

A l’escola Decroly no tan sols tenim cura de l’equilibri alimentari sinó que a més impartim educació nutricional, donant especial importància a la introducció de nous aliments, a la varietat, potenciant el consum de fuites i verdures i transmeten els valors de l’alimentació mediterrània.

Per a que aquest bons hàbits arrelin bé als nens és imprescindible que es continuï aquesta tasca a casa. Per aquesta raó us volem facilitar senzilles eines nutricionals.

ELS ÀPATS A L’ESCOLA

Un dinar complet i equilibrat conté farinacis (pasta, arròs, llegums, patata), verdures, proteic, oli, fuita o làctic. Durant la setmana aquests grups es combinen entre primer plat, segon plat, guarnició i postres. La freqüència en la que apareixen és la següent:
Primers plats: 2 dies de verdura, 1 dia de pasta, 1 dia d’arròs i 1 dia de llegums.
Segons plats: 1 dia de peix, 1 dia de pollastre, un dia de vedella, un dia de porc i un dia d’ous.
Guarnicions: Si de primer plat han pres farinaci, la guarnició serà de verdures (cuita o en amanida), si de primer han pres verdura, la guarnició serà un farinaci.
Postres: 4 dies de fruita i 1 de làctic.

El berenar aporta cereals, en forma de pa o galetes i algun complement que es va variant. El dia que per postres han pres làctic, a la tarda se’ls dóna fruita.

ELS ÀPATS A CASA

Tenint en compte el que prenen a l’escola, a casa s’aconsella complementar-ho de la següent manera:

L’esmorzar ha d’incloure cereals (pa o cereals d’esmorzar), làctic i fruita. Es pot fraccionar en 2 àpats.

Ex. 1:
entrepà de pernil + un got de suc de taronja natural (a casa)
un iogurt (a mig matí a l’escola)

Ex. 2:
un bol de cereals amb llet (a casa)
fruita (a mig matí a l’escola)

Els sopars haurien de ser una mica més lleugers que els dinars, tot i que són necessaris els mateixos grups d’aliments, i de més fàcil digestió, predominant les coccions senzilles, planxa, vapor, bullit, forn, i amb una presencia destacada de peix i verdures.

Exemple de sopars en funció del dinar de l’escola:

Descarregar arxiu PDF

Alhora de triar els postres s’ha de tenir en compte que al llarg del dia els nens han de prendre 2 o 3 racions de làctic, i 2 o 3 racions de fruita. Així doncs, si considerem que han pres una fruita al matí i una a l’escola, i han pres un làctic al matí, en funció del què hagin berenat oferirem un làctic o una fruita.
27 de febrer 2013