Escola Decroly de Barcelona - L'aparell digestiu d'una gallina

 

Avui el Guim ens ha portat a la classe de Salvador Millet l'aparell digestiu d'una gallina (bé, creiem que és una gallina, perquè la seva cresta no està gaire desenvolupada i si fos un gall considerem que hauria de ser més grossa). Com que fa uns dies vam treballar l'aparell digestiu de les persones amb la conferència de la Martina i un experiment que vam fer a la classe, avui hem volgut descobrir quines diferències hi ha entre l'aparell digestiu de les aus i el nostre.

Observació directa
Primer de tot hem parlat sobre l'alimentació de les gallines, tenint en compte l'experiència de la qual disposem els nens i nenes que vam compartir pati amb algunes gallines i un gall durant l'etapa a infantil. Ja sabíem que les gallines són omnívores i que s'alimenten de verdures, arròs, gra, carn...
Així doncs, hem observat la boca d'aquesta gallina i hem vist que no té dents! La Bruna ens ha dit que agafen els aliments amb el bec i se'ls empassen sencers. Després la senyoreta Mireia ens ha explicat que les aus tenen un òrgan diferent a nosaltres que s'anomena pap, on emmagatzemen i estoven el menjar. L'Ian ha afegit que l'estómac d'aquests tipus d'animals, el pedrer, és diferent del nostre, ja que allà barregen els aliments amb pedretes que també s'han empassat i d'aquesta manera el trituren. Després hem observat que les gallines també tenen un tub llarg que surt del pedrer, com el nostre intestí prim, on se separen les substàncies que el nostre cos necessita d'aquelles que no assimila i les quals surten juntament amb l'orina per la cloaca.
Amb aquesta observació hem vist que, tot i tenir alguns òrgans diferents, l'aparell digestiu de les persones i el de les aus no és tan diferent. Ens hem engrescat i ens agradaria continuar observant diferents aparells digestius, qui serà el pròxim company que ens sorprendrà amb un aparell digestiu diferent?
27 de novembre 2019