Escola Decroly de Barcelona - Les dents

 

La primera setmana del mes de novembre els alumnes de Ferrière (segon) van rebre la visita de la Maria Jover, estudiant de cinquè d’odontologia. Els va parlar de la importància de cuidar-se la boca i de les funcions de les dents i la dentadura.
Els va explicar que quan naixem ja tenim les dents a sota de les genives. Cap als sis mesos ens comencen a sortir les dents de llet fins a un total de 20 peces i a partir dels 6 anys i mig es quan poden començar a caure les dents de llet per tal de que puguin sortir les dents de la dentadura definitiva. La dentadura definitiva podrà ser de 28 - 32 dents, depenent de si surten els queixals del seny o no.
Els va ensenyar quin són els tipus de dents: incisives, ullals, pre-molars i els molars. Els va parlar de les parts: la corona, el coll i l’arrel. Va comparar les arrels de les dents amb les d’un arbre o planta, ja que fan que aquests no caiguin i quedin ben fixes a l’ós. Les dents són parts vives del nostre cos i necessiten alimentar-se, per això en el seu interior hi ha nervis a més de vasos sanguinis. Les dents ens serveixen entre d’altres coses per parlar i mastegar. Sense elles no podríem pronunciar sons i no podríem triturar bé el menjar.
Els va portar dents de veritat que ella havia estret a pacients. Els nens de la classe (sis-set anys) mai les havien vist així, ja que les dents de llet quan se’ls hi cauen no tenen arrels. Han pogut veure dents d’adults sanes, amb càries o infeccions. Han tingut l’oportunitat de veure les arrels, la mida real i observar l’esmalt, el teixit més dur de tot el cos.
Abans de marxar els va parlar de la importància de cuidar les dents per tal d’evitar les càries o malalties a les genives. La Maria va portar una dentadura i un raspall molt grans i els va ensenyar els moviments que s’han de realitzar quan ens netegem les dents. El més important és no oblidar-se de rentar i raspallar la llengua, ja que si la llengua està bruta farà que les dents també se’ns embrutin. Cal rentar-nos les dents tres vegades al dia durant 2-3 minuts.
Aquell mateix dia vam fer un text per a la llibreta i un dibuix de l’observació.
Aquí en teniu una mostra...

5 de desembre 2013