Escola Decroly de Barcelona - Llegir i escriure abans dels 6 anys

 

Ovidi Decroly, ja parla d’una certa obsessió en precipitar l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura. Aquesta pressa perdura amb el pas del temps i ara, igual que llavors, la precipitació d’aquest aprenentatge respon a una inquietud social. Segurament, diu Decroly, això passa perquè veure si un infant sap llegir i escriure és força senzill, però saber veure si el seu cervell s’està desenvolupant ja no ho és tan de senzill.
Segons el mètode Decroly, una de les principals raons per no avançar l’ensenyament de l’escriptura i la lectura és l’interès natural i la impaciència que l’infant mostra poc abans dels sis anys si encara no se li ha imposat aquest aprenentatge. Per altra banda, si comencem a partir d’aquesta edat, el procés es dóna de manera molt més ràpida, no només per la motivació natural sinó també per la maduresa visual i capacitat d’abstracció de l’infant. Però el més important per Decroly són els anys que es guanyen enderrerint aquest aprenentatge ja que permeten multiplicar els contactes de l’infant amb la realitat, a més d’intensificar l’observació i propiciar l’activitat, en definitiva, a ampliar el camp d’experiència.

Hi ha un pebrot vermell!
.

Atrapant llimacs al pati
.

La gallina del jardí
Aquestes vivències doncs, permeten que els nens i nenes tinguin alguna cosa sobre la qual escriure; no fem res més estimular la capacitat de comprendre el que escriu. Decroly insisteix que abans d’ensenyar a llegir i a escriure, és indispensable donar als infants l’oportunitat d’adquirir les idees. L’escriptura és sens dubte una forma útil d’expressar-se, però si és important saber-se expressar, encara ho és més tenir les idees per expressar-se. En aquest sentit, si posem el llibre massa aviat a les mans de l’alumne esdevé fàcilment un agent de passivitat més que un factor que afavoreixi el desenvolupament. És per això que el mètode Decroly afavoreix que els infants estiguin en contacte amb la natura i amb els seus elements: “abans de submergir els nens i nenes als llibres ensenyeu-los a llegir el gran llibre de la natura, és la millor manera de preparar-los per entendre tots els altres”’diu el Dr. Decroly

Busquem textures rugoses al pati com la de l’escorça que ens ha sortit a les sorpreses
A l’educació infantil, una de les capacitats que treballem des dels dos anys, és la presició motriu en activitats de coordinació óculo-manuals, el que anomenen “pinça fina” ja que les neurones que controlen aquesta manipulació fina són les mateixes que controlen la parla i el llenguatge, tal i com es demostra des de la neurociència. Així que creiem que és important preservar als infants d’aquesta pressió social per començar a llegir i escriure. En aquest sentit, les activitats quotidianes de la nostra Escola col.laboren al desenvolupament de la psicomotricitat fina des de cordar-se i descordar-se els botons de la bata, a destapar i tapar la fotografia quan arriben i quan se’n van, parar la taula o servir l’aigua dels gots, entre d’altres.

Aprenem a cordar i descordar els botons
D’altra banda, hem de destacar totes les activitats plàstiques que treballen aquesta habilitat directament i que tenen un gran pes en el nostre mètode: el dibuix lliure i el dibuix d’observació, la pintura, les classificacions de diferents materials, retallar, esquinçar, fer boletes, passar collarets, modelatge, manipulació de diferents tècniques plàstiques, la fusteria i sobretot cosir i teixir quan fem el teler.

Amb cinc anys aprenem a teixir fent el teler
Així doncs, aquesta menera de treballar, junt amb altres activitats que acompanyen a l’educació visual, no és res més que afavorir el desenvolupament natural de l’infant, respectar el seu ritme i satisfer la seva curiositat oferint-li el contacte directe amb l’entorn inmediat a més de construir els fonaments per al futur aprenentatge de la lectura i l’escriptura.

Dibuix d’observació del magraner
.

Aprenem a fer fusteria
.

Dibuix lliure, traç lliure
.

Fem la carbassa que hem observat amb paper maché
.

Fem modelatge
.

Fem classificacions
.

Cosim amb llana
.

Adquirim destresa amb les tisores a mesura que anem retallant
.

Desgranem la magrana
.

Reproduïm el gira-sol sec que han portat a la classe.
.

Recol.lecta i ordenació espontània d’aglans del roure del jardí
.

Manipulem fang per fer un fòssil
.

Pintura de dits
.

Tècniques de pintura: estampació amb esponja
.

Pintura amb cavallet

25 de novembre 2017