Escola Decroly de Barcelona - Manipulem fulles!

 

Els nens i nenes de Margarida Muset han obert la primera sorpresa!
El darrer dilluns la Lea ens va sorprendre amb la primera sorpresa del curs, quina il·lusió poder-la posar al cistell! Es tractava d’un paquet petit:“així, petit”, explicava la protagonista, tot acompanyant les seves paraules amb el gest de les mans; petit, petit, imitàvem la resta.
Tot seguit en Blas afegeix: “como mocos (referint-se als mocadors)”, sí, està embolicat amb paper de cuina, de quin color és?, preguntem. “White!”, afirma la Martina, com les sabates de la Montse i del Matías i com el núvol que assenyala el Bruno.
Ara bé, seguim sense saber què hi ha. “Sona?” els preguntem, toquen i sacsegen la sorpresa un rere l’altre per esbrinar més informació. No sona, no pesa, és toveta, què serà?
Amb molta cura i poc a poc obrim el paquet: son fulles!!! Fulles dels arbres de color marró. Hi ha moltes, però encara en volem més i sortim al pati a buscar-ne. Portem les fulles a la classe i juguen amb elles lliurement: les toquen, les llencen, les trepitgen, acaricien... I, finalment, fan una composició lliure amb elles.
Aquella mateixa tarda preparem un espai a l’aula per manipular les fulles amb diversos materials de metall: coladors, pots, plats, bols i cullerots. Els infants s’ho passen d’allò més bé explorant la sonoritat dels objectes i estripant tímidament alguna fulla.
És per això que vam decidir dedicar una segona tarda perquè seguissin gaudint de les possibilitats que oferia l’activitat. I així ha estat com han trobat noves propostes de joc juntament amb l'acompanyament de les mestres: tapar i destapar les fulles, amagar-les sota els pots, apilar i desapilar els estris, fer torres amb els pots, estripar fulles, fer camins i dibuixos, picar amb els estris, picar damunt les fulles, etc.
Tot un món de possibilitats que va començar embolicant un grapat de fulles amb un innocent paper de cuina.

11 d'octubre 2017