Escola Decroly de Barcelona - Observació dels ossos

 

El centre d’interès que tenim a la classe l'Ermitage (5è) és el treball.
Fent una pluja d’idees sobre el nostre centre d’interès ens hem adonat que les persones treballen i que hi ha diferents tipus de treball.
Hem conclòs que la mà és la primera eina de treball de les persones ja que ens permet realitzar moltes tasques i ben diverses. Com és possible fer tot el que fem amb les mans, els braços, les cames,... ? Així que després d’observar-la externament, la curiositat ens ha portat a voler veure que hi ha sota la pell. Com són els ossos que ens permeten agafar, moure, escriure, tallar, córrer, xutar.... ?
Anirem pas a pas.
Hem començat amb l’observació d’una pota de vedella i hem vist les diferents parts: el fèmur, el genoll i la tíbia. Hem tocat tendons, cartílag, greix... Després de mesurar-la i pesar-la, el professor Daniel ha tallat el fèmur amb una serra elèctrica. Hem descobert la medul•la òssia o moll de l’os, i al tocar-ho hem comprovat que és com una mena de greix i que quan es pressiona surten gotetes de sang: la fàbrica de la sang!
Hem comprovat que per que es produeixi moviment necessitem els ossos, els músculs i les articulacions i el sistema nerviós, és a dir, l’aparell locomotor.
Ho hem dibuixat tot a la llibreta!

30 d'octubre 2013