Escola Decroly de Barcelona - Observem el Sol i les ombres

 

Arrel d’un conte explicat a l’aula sobre l’os polar ens endinsem en una temàtica sorprenent: la descoberta del nostre planeta i el Sistema Solar. En una de les pàgines del conte trobem una informació rellevant que ens sobta: allà on habiten els ossos polars tenen temporades molt llargues en les quals només és de dia i temporades molt llargues on únicament és de nit. I per això ens preguntem, sabem quantes hores de Sol tenim aquí?

Decidim observar el Sol, però abans de fer-ho iniciem una conversa en la que es generen un seguit d’hipòtesis sobre la posició del Sol a primera hora del matí i els canvis d’aquest al llarg del dia. L’Ignasi està convençut que el Sol a primera hora del matí el veiem des de la finestra col·locada a la paret més estreta de la classe: "és allà segur!" "M’agrada seure en aquesta cadira però moltes vegades he de canviar-me de lloc quan fem la rotllana del matí perquè la llum del Sol em toca de ple a la cara!" Gairebé tots opinem el mateix però, tot i així, creiem que necessitem comprovar-ho.

El dia següent baixem al pati a les 9:00h del matí i dibuixem el sol des del lloc que triem cadascú. Repetim aquesta acció dues vegades més al llarg del dia. Aquests tres dibuixos ens fan adonar-nos que la posició del Sol a primera hora del matí és darrere del pi i, en canvi, a les 16:00h es troba a sobre l’edifici d’infantil i cicle inicial. Si no sabéssim que és la Terra que gira i no pas el Sol, pensaríem que el Sol es va movent al llarg del dia. Però, això sí, ara sabem del cert per on surt i per on s’amaga el Sol. No podrem dir mai més “aquí a Barcelona el Sol surt pel mar”, sinó que direm "per l’Est" i tampoc no direm “es pon per Collserola” sinó, "es pon per l’Oest". Sense la brúixola no ho hauríem sabut fer!
Finalment, ens toca experimentar i jugar amb les ombres a diferents hores del dia. Sabeu quant mesura l’ombra de l’Erin a les 10:00h del matí? Ella mesura 1m i 30cm però, en canvi, la seva ombra a aquella hora mesura 3m i 82cm. Seria el rècord Guinness d’alçada! Ara sí, aprofitem tant amb la seva ombra com amb d’altres per jugar i experimentar amb les possibilitats del nostre cos!

6 de novembre 2019