Escola Decroly de Barcelona - Observem el Tabalet

 

El Tabalet és el conill de la classe de Lola Anglada, fa molt de temps que el tenim i ja sabem moltes coses d’ell, ja que el netegem i l’alimentem cada dia. Tot i així un cop a l’any li dediquem un matí d’observació directa, que consisteix en posar-lo al mig de la rotllana i observar-lo entre tots d’una manera més concreta.
El primer que hem fet és observar les seves característiques externes, què menja, com es defensa i com es protegeix. Responent a aquestes preguntes hem descobert totes les seves parts i característiques.

Agafant-lo en braços hem notat la seva columna vertebral que va des del cap fins la cua i l’hem comparada amb la nostra. Aprofitant la comparació entre el Tabalet i nosaltres ens adonem del següent: el Tabalet té articulacions a les potes del darrera i no a les del davant. D’altra banda, les orelles són cartílags ja que les podem doblegar com les nostres. I a més hem vist que té la iris de l’ull de color vermell perquè és la mateixa sang de l’ull que es reflecteix...

Després d’observar-lo menjar el fenc, el pinso i sobretot el tomàquets i la col (que li encanten!) només ens queda saber quin és el seu pes.
Agafem una bossa de plàstic, un cubell ple de sorra i col•loquem el tabalet en un dels cistells de la balança mentre que en l’altre anem afegint sorra fins que els cistells estan equilibrats! Ja sabem quan pesa:

El Tabalet pesa igual que 8 gots de sorra!

Ara tenim el seu pes a la classe i així el podem comparar amb els altres pesos dels animals de l’escola.
28 de febrer 2013