Escola Decroly de Barcelona - Poema de Sant Jordi

 

Per treballar el poema, primer el van llegir en veu baixa i van preguntar les paraules que no coneixien. Molts van preguntar: Què vol dir ordi??? Aleshores, un dels nens que no sabia el significat, amb l’ajuda de la senyoreta, va buscar la paraula al diccionari: “ordi”, planta semblant al blat, però amb el gra més allargat, que es fa servir per a fer la cervesa i per alimentar el bestiar. Va ser en aquest moment, quan es va aprofitar per parlar del contingut: família de paraules (bèstia-bestiar).
Una vegada treballat el contingut, el lèxic; vam posar atenció a la forma del text , treballant així el concepte de poema amb les seves parts: estrofes, versos, rimes.....
La classe es va organitzar en 7 grups de tres components. Cada un dels grups havia d’organitzar-se per representar el poema a la resta de la classe. Els alumnes havien de realitzar la lectura en veu alta i escollir com fer-ho. Havien de decidir el registre per a cada una de les estrofes, (veu de robot, aguda, greu, afegint una paraula al final de cada vers...), i si volien podien portar complements per escenificar la poesia (barret, polsera, corbata, mocador....).
El dia de la diada van recitar el poema après de memòria i el van representar per a la resta de companys de la classe. Fins i tot algun alumne es va atrevir a fer-ho sol!
Va ser una experiència molt divertida!
Aquí teniu el poema i també podeu veure uns vídeos.La rosa vermella

Avui és Sant Jordi,
busco espigues d’ordi;
el cavaller mor el drac
i el fica dins d’un sac.

Entre l’ordi una rosa
de tija verdosa,
punxes com anells
i pètals vermells.

El cavaller a la princesa
li vol regalar
la rosa vermella
tan sols per a ella.

22 de maig 2013