Escola Decroly de Barcelona - Preparem de nou l'hort urbà!

 

Els nens i les nenes de 5è, la classe de l’Ermitage, han tornat a engegar el projecte d’hort urbà ecològic de l’escola Decroly! I ja comença a evolucionar!

Com bé sabeu, a l’escola treballem a partir de quatre centres d’interès (la protecció de les intempèries, l’alimentació, el treball i la defensa) i el de cinquè és “el treball”. És per aquest motiu que aquesta classe cada any és l’encarregada de liderar i coordinar el projecte de l’hort.

Primerament, vam començar parlant dels oficis dels pares, dels avis i de la història, i concretament d'un de ben antic i important com és el d’agricultor. Vam investigar què és un hort urbà i com el podíem fer nosaltres. Vam netejar i preparar la taula de cultiu que tenim a la nostra terrassa i la vam deixar llesta. També vam haver de buscar quines verdures i hortalisses de temporada hi podíem plantar. Vam dissenyar la llista que plantaríem i la seva distribució a l’hort. Finalment, els mestres responsables de la comissió sostenible ens van subministrar tot allò que els vam demanar.
Com els nens i les nenes estan molt motivats amb el tema de l’hort, han anat portant sorpreses relacionades a l’aula. Algunes d’elles eren noves espècies d’hortalisses que no tenim a l’hort i n'hem guardat les seves llavors per plantar-les a la primavera.

Hem seguit investigant sobre el tema i per a fer-ho, vam anar d'excursió a Torrecabota on els companys de Chapter#2 i BeOcean ens havien preparat uns tallers molt interessants!

Ens van mostrar el seu hort biodinàmic i ens van explicar que és un mètode d'agricultura que, més enllà de l'ecologia, es basa en la interacció del Cosmos amb la terra, les plantes, els animals i l'home. Ens van ensenyar a veure que hi ha relacions entre les coses, igual que dins d’un ecosistema, i que la força de la gravetat de la Lluna i dels planetes afecten la vida a la Terra, així com el mar i les marees. Ens va interessar molt i seguirem investigant la relació que hi ha entre la Lluna i el nostre hort per a veure quin dia és millor per plantar, germinar, tallar fulles i branques o collir fruits i així fer que el nostre hort urbà ecològic esdevingui ara també biodinàmic.
Ens van ensenyar l’antic ofici de les trementinaires, dones que feien remeis amb plantes medicinals i vam tenir l'oportunitat de conèixer i recollir diverses plantes amb característiques singulars que ens permeten tractar mals de panxa, constipats i d'altres malalties. Hem decidit que ens agradaria tenir-ne algunes a la terrassa, juntament amb les plantes aromàtiques i les aquàtiques que ja tenim.

Finalment vam parlar de la importància dels insectes en un ecosistema, la seva tasca pol·linitzadora i la capacitat de regular plagues. Vam tenir l’oportunitat de construir uns hotels d’insectes per tal d’atreure la seva atenció i facilitar un lloc on refugiar-s'hi i posar-hi els ous. Ens els hem emportat a l’escola, aviam si aconseguim incrementar la biodiversitat a la terrassa!
Així doncs, el projecte de l’hort està en marxa i amb més força que mai. Continuarem treballant-hi i informant-vos!
14 de novembre 2019