Escola Decroly de Barcelona - Què alta!

 

Un bon dia l’Andreu va aparèixer a l’escola amb unes planxes d’espuma. Vam estar observant-les per tal de comprendre com eren: “son lleugeres com les plomes que ha trobat el Ciro”, “semblen un triangle però amb molts costats”, “tenen moltes cares”, “son de color blau claret”, “son toves, s’aixafen”. Ara bé, el que més els va cridar l’atenció va ser que eren molt i molt altes. Tot d’una, cadascun dels nens i nenes d’Anna Rubiés, van voler comparar-se amb l’espuma per comprovar com d’altes eren. Però, com ho podíem fer? Van estar provant posicions i combinacions diverses: abraçant l’espuma, amb l’ajuda d’un company, estirats a terra, aguantant-la amb el mirall, etc. Fos com fos, una cosa va quedar clara: calia estar ben rectes i que una de les puntes, tant del nostre cos com de l’espuma, havien d’estar a la mateixa alçada. Així va ser com vam poder comprovar que tots eren més alts que l’espuma, malgrat que, a cadascú li arribava a una part diferent del cos: “a mi m’arriba a l’espatlla”, “a mi m’arriba a la barbeta”, “a mi m’arriba al pit”, “a mi m’arriba al cor”...
L’endemà, engrescats amb la descoberta de les alçades, vam tractar de cercar objectes del nostre entorn que fossin tan alts com el bloc d’espuma. Una tasca que posaria en joc la comprovació de les hipòtesis la seva percepció dels objectes i posterior comparativa. Vam comparar el bloc amb una nina, una figureta, una bata, la taula plana, la taula de costat... i no hi va haver manera! Nosaltres érem més alts que el bloc i els objectes de la classe més baixets!
Tantes eren les ganes de cercar quelcom més alt, que vam pensar en construir una torre amb les peces de lego que fos més alta que el bloc d’espuma. Dit i fet! Amb l’ajuda d’uns i altres, els nens i nenes d’Anna Rubiés van dedicar esforç i paciència per a construir una torre de l’alçada desitjada. Un repte que els va suposar posar en joc habilitats de construcció, estratègies comunicatives i relacionals, comparatives, etc. Gràcies a l’esforç de tots plegats, van aconseguir construir una torre més alta que el propi bloc d’espuma!

17 de maig 2017