Escola Decroly de Barcelona - Què és l'empatia?

 

L'empatia va ser la paraula protagonista durant l'encesa de la segona espelma de la Corona d'Advent.
El passat dilluns 3 de desembre, les classes de Sant Francesc i Millet, a partir de petites representacions teatrals ens van ajudar a entendre el concepte d'empatia. Els alumnes de quart van imaginar situacions en les quals les persones grans no sempre són reconegudes i respectades com es mereixen i juntament amb els alumnes de tercer van decidir com representar-les.

Dues de les quatre representacions són aquestes:

Escena 1: hi ha un matrimoni que mentre preparen les decoracions de Nadal decideixen demanar ajuda perquè no poden agafar l'arbre ja que pesa molt, però ningú accedeix a ajudar-los.

Escena 2: una família està a punt de marxar de casa per anar a visitar l'avi però els petits no hi volen anar perquè diuen que és avorrit haver de dir-li a l'avi les coses tantes vegades.
Què passa en aquestes dues situacions? Realment, podriem actuar d'una altra manera per fer sentir millor a l'avi? Quant trigariem en ajudar a aquest matrimoni que han perdut força i no poden agafar l'arbre de Nadal?

Mitjançant el "filtre de l'empatia" vam aconseguir transformar les situacions inicials i vam representar-les tenint en compte a les persones grans. Vam fer accions com aquestes: l'escolta activa cap a l'altre, posar-se en la pell de l'altre, fer-li companyia, fer un somriure... i un llarg etcètera!
Estem convençuts i convençudes que aquest Nadal tindrem molt present la paraula "empatia" i així petits i grans gaudirem de les festes plegats.
7 de desembre 2018