Escola Decroly de Barcelona - Sortida a l'Aquàrium

 

El dijous 10 de novembre, els més petits de Jardí d’Infants, Margarida Muset i Anna Rubiés, vàrem realitzar una sortida matinal a l’Aquàrium. És per això que, com a persones exploradores que som, els nens i nenes d’Anna Rubiés, vam dedicar bona part de les sessions a anar-nos aproximant a allò que, poc a poc, descobriríem.
Vam poder observar postals amb imatges reals dels peixos, que ens van servir per a descriure i anomenar les diverses espècies marines. Vam copsar les seves principals característiques i vam valer-nos del nostre cos per a descriure-les: fem de meduses picant als companys i companyes i rascant-nos la part del cos en qüestió; estirem les nostres extremitats i les belluguem com si tinguéssim vuit potes com el pop; obrim la boca ben oberta i ensenyem les dents com el tauró; inflem les galtes i simulem punxes amb els dits com el peix globus quan està en perill; movem el cos, oscil•lant-lo endavant i endarrere com un cavallet de mar; ens tapem el nas amb els dits per a que ens surti veu nassal i movem els braços com si fossin aletes per assemblar-nos al peix pallasso, etc.
Unes característiques que, un cop reconegudes, vam emprar per a realitzar jocs de mímica per parelles on, la resta de nens, haurien d’esbrinar l’animal que representaven.
Vam aprofitar aquelles mateixes imatges per a realitzar una petita composició conjunta, a mesura que endevinaven l’animal que s’amagava rere la descripció feta per la mestra, per tal de crear un petit aquari a l’aula. Un cop fet, ens vàrem adonar de la necessitat d’incorporar-hi altres elements, com roques o algues. I, finalment, vam cercar un racó de l’aula per col•locar el nostre aquari.
L’endemà vàrem gaudir de la sortida molt intensament, ja que tots i totes van poder posar en joc les seves aptituds de recerca, per tal de trobar i reconèixer aquells animals vistos a l’aula. Alhora, vam descobrir noves espècies gràcies a les aportacions dels propis companys i companyes, així com dels coneixements d’un dels treballadors del mateix Aquàrium, que ens va regalar ous i dents de tauró.
En tornar a l’escola, vam poder recordar tot allò vist i treballat, al llarg de les sessions i de la sortida, gràcies a l’experimentació realitzada per l’Anna la qual, amb un projector i altaveus, va recrear el fons marí dins l’aula. Una activitat que ens va permetre associar so i moviment, jugar amb la projecció d’imatges reals, recordar allò vist a l’Aquàrium, relacionar noms, gestos, formes i colors dels diversos peixos, etc. I que vam concloure amb la realització d’un dibuix on els infants van representar el seguit d’experiències i vivències, és a dir, d’aprenentatges adquirits respecte els animals marins.

16 de novembre 2016