Escola Decroly de Barcelona - Tornem a tenir hort!

 

L’hort escolar sempre ha estat un punt fort en la identitat de l’escola Decroly, juntament amb els animals i els càrrecs socials que se’n deriven. Fa anys, a més, que l’escola forma part de la xarxa d’Escoles + Sostenibles de Barcelona, amb qui duem a terme projectes relacionats amb la sostenibilitat. El curs vinent farem un pas més, passant de fer projectes anuals a fer-ne un de triennal, molt més ambiciós. Encara podem fer molta feina!

A nivell pedagògic, l’hort ofereix multitud de possibilitats. Liderar un projecte com el que descrivim a continuació fa que els infants s’apoderin, es motivin i esdevinguin protagonistes del seu propi procés d’aprenentatge. A partir de l’hort treballem tot tipus de competències i continguts de totes les àrees. Per posar un exemple, els alumnes de cinquè han treballat temes com l’agricultura, la seva història, els ecosistemes, la xarxa tròfica, els vegetals, els fongs, els invertebrats, el càlcul de superfícies i les escales de mesura.
Enguany, amb el trasllat a un nou edifici ens hem trobat amb la necessitat de repensar el projecte i construir un nou hort. La comissió sostenible de l’escola, actualment formada per sis mestres, s’ha encarregat d’organitzar la posada en marxa del projecte. Finalment, després de tenir en compte totes les opcions, hem optat per una taula de cultiu feta a partir de palets reciclats.

Un cop l’hort va estar instal·lat a la terrassa de la classe de l’Ermitage, la responsabilitat va passar a l’alumnat de cinquè, que a partir d'ara liderarà i coordinarà el projecte: donat que el centre d’interès de la classe és el treball, aprofitaran per aprofundir en l'ofici d’agricultor.
Els nens i les nenes de l’Ermitage van fer una cerca d’informació per resoldre diverses qüestions: per què tenim un hort urbà? Què implica? Què necessitem? Què plantarem? Com ho farem? Qui s’encarregarà de les diferents tasques? A més d’altres qüestions que anaven sorgint durant el procés, com ara, com el regarem durant els períodes festius?

En aquesta nova etapa de l’hort a l’escola es va decidir repartir les tasques segons els centres d’interès de cada curs. La classe de sisè s’encarregarà de la defensa, per tant si hi ha alguna plaga o algun perill que amenaci l’hort vetllaran per posar-hi remei. Cinquè, com hem dit, ha posat en marxa de l’hort, ja que el seu centre d’interès és el treball, i coordinarà les diverses feines.
Quart, amb l’alimentació com a centre d'interès, s'encarregarà del compost, que serà l’aliment de les plantes. Tercer tindrà cura de la protecció contra les intempèries, ideant plans contra la sequera o l’excés d’aigua, per exemple. Finalment el cicle inicial i infantil s’aproparan a l’hort de forma més globalitzada, ja que treballen a partir dels quatre centres d’interès.
A la terrassa de l’Ermitage ja tenim maduixes, pastanagues, cols, enciams... a més de gira-sols, plantes aromàtiques i aquàtiques. Qui sap, potser l’any que ve decidim que ens falta espai i volem fer un hort més gran, o potser podríem augmentar la biodiversitat no només a nivell vegetal, o ens engresquem a fer un hort vertical, o un hotel d’insectes... Veurem on ens porta l’interès dels infants. De ben segur que en traurem el màxim profit possible amb la implicació i la participació de tothom!

21 de maig 2019