Escola Decroly de Barcelona - Projecte del curs: art i moviment

 

El projecte artístic d'aquest curs va més enllà d'inspirar-nos en l'obra d'un sol artista.

Aquest curs descobrirem les diferents formes de representar, entendre i integrar el moviment en les creacions artístiques, un repte que ha fascinat als humans des dels inicis de les pintures rupestres fins a l'art en l'actualitat.

La presència del moviment ha evolucionat des de moltes perspectives:
De l'observació i reproducció d'un instant concret en dibuixos i pintures (il·lusió de moviment) fins als dissenys que juguen amb la nostra percepció visual (op-art), de les obres que expressen, reprodueixen o inclouen el moviment (art cinètic), fins a la visió fotogràfica, que congela o seqüencia (com els futuristes) i la narrativa visual que implica i desenvolupa el moviment (còmic, tècniques audiovisuals i infogràfiques).

Per entendre i practicar cadascuna d'aquestes formes de fer art amb moviment , ens centrarem en uns referents concrets, que treballarem per trimestres:

1r trimestre - Leonardo da Vinci / Claude Monet (moviment en dibuix, disseny i pintura)
2n trimestre – Alexander Calder (escultures en moviment, art cinètic) / Bridget Riley (op art)
3r trimestre – Eadweard Muybridge i Giacomo Balla (imatge seqüenciada en futurisme i fotografia) i Nick Park (animació audiovisual)
Molts d'aquests referents són els iniciadors de llenguatges artístics que han inspirat i continuen sent referents en l'art contemporani.

ART I MOVIMENT ofereix un ventall ample de possibilitats per treballar en coordinació amb molts àmbits, com, per exemple, crear un video en stop-motion (ICT), crear guions d'històries per a còmics, story-boards (llengua), estudiar la descomposició del moviment amb apunts i fotografies o accions performatives d'expressió corporal (educació física, teatre) i construir invents funcionals amb moviment (mecànica i ciència). El tema propicia projectes de treball en equip i és alhora una invitació al joc participatiu i d'aprenentatge (instal·lacions interactives).

Comencem un recorregut amè que ens permetrà estudiar, entendre i associar de forma global els aspectes del moviment per crear noves formes, tot aprofundint en els llenguatges visuals i d'expressió personal.

Bon viatge!
23 d'octubre 2019