Escola Decroly de Barcelona - Teatre

 

El Teatre forma part del dia a dia de l’escola Decroly de Barcelona com una més de les diferents activitats pedagògiques. Considerat com un mitjà expressiu i que engloba tant arts plàstiques, visuals, tàctils, acústiques, musicals, etc. el teatre es fomenta des dels primers cursos de Jardí d’Infants (Margarida Musset, P2) fins als més grans de l’escola (Mn. Bosch, 6è).
Cal remarcar la seva importància i la seva necessitat dins del centre. No solament permet un treball en equip i d’educació en valors sinó que facilita comprendre les arts plàstiques, la literatura, la història i la música com a possibilitadores d’aquest art en moviment anomenat teatre. A més, la potenciació de l’expressió lliure i espontània de l’infant també és de gran importància ja que permet que els petits i grans actors es converteixin en allò que volen per uns instants, interpretant i deixant volar la imaginació i creativitat.
Entenent el teatre dins del mètode Decroly, podríem considerar els quatre centres d’interès com a punts de partença per a un treball dramaturg. Sigui quina sigui la seva edat, els infants poden imaginar-se episodis quotidians com el fred de l’hivern, l’arribada d’un cicló del qual s’han de protegir, la realització d’un plat típic amb diferents ingredients i seguidament menjar-se’l... El teatre també pot servir-se de la globalització, principi fonamental del mètode, contribuint a la dimensió de l’expressió corporal, facial i oral i la creació d’un espai fictici. Així, per exemple, la integració i la tria de músiques, escollir la literatura amb la qual treballaran un text per el diàleg i els elements necessaris per a l’escenografia, pot relacionar-se amb l’observació que han dut a terme aquella setmana o l’escriptura d’una frase.
Encara queda un altre aspecte vinculat al mètode: l’autonomia de l’alumne. L’alumne és guiat pel mestre en tot moment, el qual no imposa mai el seu pensament i deixa que les coses avancin a un ritme natural, els alumnes marquen el ritme dels esdeveniments i el mestre sempre està allà per a recolzar i opinar sobre les decisions preses.

Totes les classes de l’escola realitzen una hora setmanal de teatre on es dóna importància tant a la competència comunicativa (verbal i motriu) com a la social.
Algunes de les activitats més comunes a Educació Infantil són les següents:
- Jocs corporals i amb robes
- Mímica
- Expressió corporal
- Interpretacions amb titelles de diferents contes o històries
- Relaxació
- Expressió i comunicació de sentiments i emocions individuals i compartides per mitjà del propi cos
- El gest i el moviment

Tot i que també realitzen una petita obra de teatre que van preparant al llarg del curs.
A Educació Primària la responsabilitat augmenta i, durant tot l’any, els alumnes són els responsables de crear la seva pròpia obra, és a dir escullen: el tema, el conte, els personatges; fan els decorats, el vestuari i els diàlegs.... Al llarg del procés es coneixen els uns als altres i a un mateix, valoren les seves pròpies possibilitats i carències, treballen l’autosuperació, la perseverança, l’actitud positiva i ajuden en l’organització individual i col•lectiva de l’obra. Treballar un text teatral no és fàcil però la motivació i les ganes fan que tot tiri endavant.
Finalment, cap a finals de curs, tota aquesta preparació i esforç veu la llum en una representació que fan els nens i nenes davant de mestres i alumnes culminant així la seva obra mestra.

27 de febrer 2013